Sempat beli santan, sebenarnya cari daging cincang, tapi tak jumpa. Rasanya substitute dengan susu pun boleh santan ni, forms a much healthier food.
Bahan-bahan
Bahan Bingka
1 buku kecil roti [10 -12 keping ]
800 ml santan [1/2 biji kelapa]
3 s/b tepung gandum
3 s/b butter [cairkan]
3 biji telur
garam
Bahan Lauk
400 g daging kisar [kkliza gunakan daging kisar Ramly] - aku cincang daging sedia ada
2 labu bawang besar [potong dadu]
1 biji kentang [ potong dadu kecil]
1 batang carrot [potong dadu kecil]
3 s/b rempah kari
3 s/b sos tomato
3 s/b sos cili
minyak
garam
Bahan Hiasan [hiriskan]
daun sup
daun bawang
cili merah
bawang goreng
[Sebab tiada bahan-bahan di atas, aku guna cili merah dan daun salad yang berlebih di rumah]
Cara Memasak
Bingka
1. Roti dikoyakkan dan rendamkan dengan santan sehingga kembang.
2. Gaulkan semua bahan lain dengan roti yg telah direndam supaya sebati.
3. Masukkan dlam loyang 10 x 10 yg telah disapukan minyak.
4. Bakar dalam oven 180'C selama 30 minit.
5. Keluarkan loyang dan taburkan bahan berlauk dan bakar lagi selama 30 minit.
6. Bila telah masak taburkan bahan hiasan.
7. Potong dan dan hidangkan.
Lauk
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi.
2. Masukkan daging kisar yg telah diperoiikan. Kacau rata.
3. Masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
4. Masukkan kentang, carrot, garam, sos cili & sos tomato. Kacau rata.
5. Masakkan sehingga kentang dan carrot lembut.
6. Bila telah masak masukkan dalam pinggan [jangan ambil lebihan minyak].
Maklumat dibekalkan oleh Kak Liza pada 28 Aug 2007
Lepas fresh keluar oven, aku terus letak dalam pinggan sebab dah nak buka puasa, berapa minit lagi tinggal masa tu.
Nak bagi sedap, makan dengan sos cili. Rasanya boleh modify kalau rajin, tambahlah parutan keju sedikit.
Rasanya antara pizza & lasagne, cuma sebab guna santan, jadilah pizza Malaysia kut
Kos bahan-bahan:
1. Roti (6 keping): RM 0.80
2. Santan (1/2 biji kelapa): RM 1.30 - beli santan siap diperah
3. Tepung gandum + butter (guna apa yang ada): anggaran RM 0.30
4. Telur 3 biji: RM 1.00
5. Daging: RM 3.00
6. Bawang besar: RM 0.30
7. Kentang: RM 0.30
8. Carrot - suku sahaja: RM 0.30
9. Serbuk kari (1 paket kecil): RM 1.50 kut
10. Cili merah: RM 0.40
Total kos keseluruhan: RM 9.00 (kira campur yang lain tu, katakan RM 9.50, tak lebih RM 10)
Tapi kan bila dah masak, punyalah banyak, huhu ..
Last-last aku potong masuk dalam bekas, distribute pada Ummi & Aida pagi tadi..
7 comments:
ah belom makan lagi
aaaaa lapar aku dibuattnyaaa... hehehe
silalah makan ye, aida
caza, kau sebut-sebut ni, dah lah aku puasa. duk terbayang makanan ni kat rumah, kuikui
wahhhh kira bagus la ni...sempat gak masak sambil handle the two kids....
akak, bolehlah..budak dua org tu well behaved. Alhamdulillah. dah pandai main tak kacau orang
makin rajin masak la ni..baguih toiii
nak kata rajin biasa je.
suka cuba-cuba
Post a Comment