Thursday, September 3, 2009
Nasi Daging
Resipi diubah suai dari Chef Hanieliza
Kali ni, cuba buat nasi daging. Berbaki nasi dari berbuka puasa hari tu.
Bahan tumis
Bawang merah [dimayang]
Bawang kecil [dimayang]
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Bunga lawang
Halia [dihiris]
Bahan-bahan
Nasi [saya gunakan nasi leftover dari berbuka puasa sebelum ini]
Cili padi [kalau nak lebih pedas, tambah lagi banyak]
Lobak merah [dihiris]
Timun [ dihiris]
Tomato [buang isinya dan dihiris]
Kacang panjang [dipotong serong]
Daging
Halia [dihiris]
Serai [ditumbuk]
Gula
Garam
Limau nipis
Kicap
Cara
1. Daging direbus dengan halia dan serai sehingga masak. Hiris daging nipis-nipis dan ketepikan.
2. Bahan tumis ditumis dengan sedikit minyak/marjerin
3. Bila naik bau, masukkan daging yang telah dihiris
4. Masukkan sedikit kicap, gula, garam dan cili padi
5. Masukkan nasi dan gaul rata
6. Masukkan lobak merah, dan kacang panjang.
7. Tutup api, masukkan timun dan tomato dan perah sedikit air limau nipis
Nota:
1. Sayuran lain boleh dicampur mengikut selera masing-masing
2. Saya kira kismis juga boleh dicampur untuk menyedapkan lagi hidangan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment