Tuesday, August 11, 2009

Ayam Paprik



Resepi diubahsuai dari Chef Hanieliza

Ayam Paprik

Bahan potong kecil
300 gm isi ayam ayam
100 gm carrot
100 gm brokoli (I didn't put this)
100 gm cauliflower (I didn't put this. Substitute with kacang buncis dipotong serong)
50 gm capsicum hijau
1 labu bawang besar

Bahan sos
2 s/b kicap pekat
5 s/b sos tomato
5 s/b sos cili
3 s/b sos tiram
5 helai daun limau purut (omitted)
1 batang serai ketuk
3 biji limau kasturi [ambil jus] (guna 1 sahaja)
5 biji ciliapi [ketukkan](omitted - budak nak makan)
3 ulas bawang putih [ketukkan]
1/2 cawan air
minyak

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dengan serai sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan kacau rata.
3. Masukkan carrot, kicap pekat sos tomato, sos cili dan sos tiram. Biarkan mendideh.
4. Masukkan sayuran lain dan kacau rata.
5. Bila mendideh masukkan jdaun limau purut dan kacau.
6. Masukkan jus limau dan tutup api.
7. Hidangkan dengan nasi putih atau mee/bihun yg telah dicelurkan.

2 comments:

Unknown said...

Thanks Kak Aini for doing this. I reaaaaaly need simple recipe right now to practice cooking! Tambah lah lagik resipi...

Ummu Auni said...

uits, akak saja je buat blog ni sebab jenis orang malas cam akak ni kena ada encouuragement, thehe.

insya Allah, hari tu buat kari, tapi tak ambil gambar lah. kang orang kata melebih pula :D