Bahan-bahan
500 g kueutiau
300 g udang (buang kulit)
1 ikat daun kucai (dipotong)
1 cawan tauge
1 tauhu basah (digoreng dan dipotong kecil)
2 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang putih diketuk
4 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar tomato
1 atau 2 biji telur
1 biji tomato dipotong kecil
Minyak masak
Cara membuatnya
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi
2. Masukkan cili kisar dan kicap
3. Masukkan udang, sos tomato dan air. Kacau rata
4. Pecahkan telur dan biarkan keras seketika. Kacau sebati.
5. Masukkan keautiau, tomato, tauhu, tauge dan kucai. Kacau rata dan tutup api
6. Hidang dengan cili jeruk
Sumber: Senangnya Memasak.. Mi, Mihun & Kuetiau - Chef Hanieliza
No comments:
Post a Comment