Thursday, August 19, 2010

Ikan Bakar & Air Asam

Dari: Resipi Chef Hanieliza

Sebelum dibakar

Bahan

1 ekor ikan bawal atau ikan merah [bersihkan dan kelar]
batang serai [ketuk]
5 helai daun limau purut
3 s/b jus asam jawa
daun pisang
aluminium foil

Bahan mesin/tumbuk
5 biji ciliapi
5 biji cili merah
5 biji cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
garam

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi dan naik minyak.
2. Rasakan masin dan masamnya dan kacau sehingga naik minyak. Masukkan daun limau purut dan serai ketuk tadi.
3. Letakkan daun pisang di atas aluminium foil.
4. Letakkan separuh sambal yg telah dimasakkan diatas daun pisang.
5. Letakkan ikan diatas sambal tadi.
6. Ratakan sambal ikan diatas badan ikan dan tutupkan semula dengan daun pisang.
7. Bungkus ikan dengan aluminium foil dan bakarlah dengan api paling kecil [sehingga ikan masak ]dalam 30 minit pada setiap belah/bahagian ikan.
8. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan besar.
9. Boleh juga siapkan air asam sebagai mencicah ikan bakar ini.

Air Asam


Bahan:
Air asam jawa
Bawang merah/besar dihiris halus
Cili api/merah dihiris halus
Perahan air limau kasturi/nipis
Gula secukup rasa

Cara:
Gaulkan semuanya sekali. Rasakan masam manisnya. Sedia untuk dihidang bersama ikan bakar

No comments: