Wednesday, March 3, 2010

Bihun Ladna


A prosperous weekend, baru teringat ada buku Mi, Mihun & Kuetiau tulisan Chef Hanieliza

BIHUN LADNA

Bahan-Bahan:
Bihun [direndam dengan air panas]
100 gm udang [buangkan kulitnya] - tak ada
100 gm sotong [dipotong]
100 gm isi ayam [dipotong]
kacang sepat - tak ada
bunga kobis
carrot
capsicum merah dan hijau [potong panjang] - tak ada
kacang panjang dipotong serong (bahan tambahan)
1 s/k lada hitam
1 biji telur
air secukupnya
sos tomato
sos tiram
Minyak masak
daun bawang & daun sup [racik]
bawang goreng

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang merah dan bawang putih cincang. Gorengkan sampai wangi.
2. Masukkan ayam, udang dan sotong
3. Masukkan air, sos tiram, tomato sos, lada hitam dan carrot.
4. Bila mendidih masukkan telur dan kacau supaya hancur.
5. Masukkan bihun dan sayuran. Kacau rata. [Jangan masukkan garam kerana sos tiram dan sos tomato dah ada garam]
6. Bila sayur dah layu boleh masukkan dalam pinggan hidang dan taburkan daun bawang & daun sup serta bawang goreng.

Sumber: Chef Hanieliza

No comments: