Semalam bawa keluar slow cooker yang sudah lama tersimpan...
Lama sebab dapat tahun 2002
Konon nak buat chicken stew
Kononnya.
Anak tengok, dan kata ,"Baru."
Aduh, anakku.
Nampak sangat Ibu jarang guna slow cooker ni kan :-P
(tak reti nak masak makanan guna slow cooker ni)
Ini lah outcome chicken stew tadi yang di'slow cook'
Mujur lembut dan sedap....
Kenapa tergerak hati nak masak chicken stew ni?
Sebab semalam rebus kentang untuk anak bawa bekal pergi sekolah.
Ada lebihan sup beli untuk bihun sup.
Mula-mula hiris bawang besar 3 biji, bawang putih 2 ulas, halia 1 inci, cili (ikut suka). Ai letak cili merah sebiji
Goreng dalam kuali, bagi rangup (ni petua sifu saya, Dr Aliya :-))
Masukkan dalam slow cooker setelah digoreng.
Dadu lobak merah, sayur jagung atau seangkatan dengannya (sayur keras)
Dadu kentang..Dadu jangan tak dadu
Tomato belah 4
Ayam dipotong kecil.
Masukkan segala bahan dalam slow cooker
Masukkan sedikit air. Ikutlah banyak mana nak letak air, macam saya takat cukup tutup bahan-bahan tu la
Lepas tu nampak ada sup baki minggu lepas, masukkan juga.
Masukkan serbuk lada sulah sikit.
On slow cooker tu sebelum pergi kerja.
Balik kerja, tengoklah slow cooker tu. Masukkan garam ikut suka.
Yummy! Rasa macam sup ayam yang dah masuk pati ayamnya dalam kuah.
No comments:
Post a Comment