I've done this for the second time (really?)
Since I'm obsessed with eating Meng Kam, I would love to share the recipe here with readers. I got the recipe from Masakan Thai (published by Alaf 21)
In Kelantan, it's priced at RM 2 per packet. In KL, the price is over the roof! RM 12.90 ++!
Kuah
Bahan A
Bawang merah 2 biji (dihiris)
Lengkuas 2.5 cm (dihiris)
Halia 2.5 cm (dihiris)
50 gm kacang tanah (digoreng)
Bahan B
2o0 gram gula merah
Air
1. Goreng bawang, lengkuas dan halia dengan sedikit minyak
2. Angkat dan ketepikan.
3. Kisar bahan tersebut bersama kacang tanah yang telah digoreng. Ketepikan
4. Didihkan gula merah/pasir di dalam periuk bersama air
5. Apabila agak kering, tapis dan masukkan ke dalam periuk lain. Masukkan bahan yang dikisar tadi.
6. Biar di atas api perlahan sehingga kuah agak pekat. Tutup api. Ketepikan.
Bahan ruji
Bahan C
Udang kering
Cili padi dihiris
Kacang tanah
Halia dihiris
Limau nipis/kasturi didadu
Daun kaduk/salad (untuk membalut)
1. Sedikit bahan C dimasukkan ke dalam daun kaduk/salad (jangan masuk semua, asalkan boleh dibalut sudah cukup)
2. Cicah dengan kuah tadi..ah, nikmat!
No comments:
Post a Comment