Tuesday, September 8, 2015

Nasi dagang

Nasi dagang Ummi Aida (the best nasi dagang in the world!)

Beras lembut
Beras pulut (1 portion) + Beras biasa (3 portion)

Kalau: Kukus:
Rendam beras lembut overnight OR
Rendam beras pulut lebih kurang 2 jam

Tanak biasa - tak payah rendam

Beras + santan + pinch of salt + gula + halba
Bila kering, masukkan halia (mayang) + bawang merah/besar (mayang). Biar sekejap + then kacau

Lauknya:
If ikan: Rebus + garam (sederhana) + nisan (1) + lengkuas (ketuk-ketuk) + asam keping (4 or 5) + sedikit air (tutup ikan lebih kurang 1/3). Biar api kecil. Bila agak kering, tutup air & biar overnight.

Blend bawang merah / besar (agak banyak) + rempah kari. (Jangan masuk daun kari)
Tumis hingga betul-betul masak
Masukkan santan. Kacau & biar mendidih sekejap
Masukkan ikan & air-airnya sekali (everything). Kecilkan api & biar naik minyak. Rasalah
Last masukkan cili api. Jangan masuk garam sebab ikan dah masin

P/S. Santan - agak pekat. Minyak agak banyak
Additional lauk, rebus telur.

If guna ayam, then just substitute - tak payah rebus tapi masuk gula + garam + asam.

No comments: