Bahan-bahan
Ayam yang dipotong (setengah kilo)
Cili padi (5-6)
Kunyit hidup/serbuk kunyit
1 biji Bawang besar/3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1serai (dititik)
Santan (setengah biji)
Air asam jawa (kalau nak tambah)
Garam
Cara-caranya
1. Blend bawang besar/bawang merah, bawang putih, kunyit hidup/serbuk kunyit hingga hancur dan cili padi (nak lagi power boleh tambah banyak cili padi)
2. Panaskan minyak. Masukkan bahan dikisar tadi. Tunggu sampai pecah minyak
3. Masukkan santan, ayam, air dan serai yang dititik. Masukkan sedikit air asam jawa
4. Renehkan di atas api sehingga masak. Masukkan garam. Rasa masinnya secukup rasa. Tutup api. Siap!
No comments:
Post a Comment