Bahan 500 gm mee kuning [celurkan sekejap] - Saya tukar kepada pasta 2 s/b kicap pekat 5 s/b sos tomato 5 s/b sos cili 3 s/b sos tiram 5 helai daun limau purut* 1 batang serai ketuk* 3 biji limau kasturi [ambil jus]* 5 biji cili api [ketukkan] 3 ulas bawang putih [ketukkan] 1/2 cawan air minyak
* Tukar dengan kiub tomyam
Bahan potong kecil 300 gm ayam 100 gm carrot 100 gm brokoli 100 gm cauliflower 50 gm capsicum hijau 1 labu bawang besar
Cara 1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dengan serai sehingga wangi. 2. Masukkan ayam dan kacau rata. 3. Masukkan carrot, kicap pekat sos tomato, sos cili dan sos tiram. Biarkan mendideh. 4. Masukkan sayuran lain dan kacau rata. 5. Bila mendideh masukkan jdaun limau purut dan akcau. 6. Masukkan jus limau dan tutup api. 7. Hidangkan diatas mee yg telah dicelurkan.
2 comments:
first time i dengar mee parprik. mesti sedap sesedap namanya :)
sila sila :)
Post a Comment