Sunday, May 15, 2011

Kek Batik Aina & Nida

Sempena Usrah Kelompok Muslimat di rumah saya, Aina & Nida tunjuk skill buat kek batik yang cantik

Sessi kek batik. Aina selaku protege Nida tunjuk bakat buat kek batik.

Mula-mula masukkan mentega satu buku. Panaskan atas api perlahan.

Kacau sampai mentega cair.

Masukkan serbuk koko. Ini Aina masukkan serbuk Koko Radix. Support Muslim's product

Tuang susu pekat manis. Aina letak separuh tin susu pekat manis. Kalau hendak manis lagi, masukkan lebih banyak susu pekat manis.

Kacau, dan masukkan susu kotak sedikit untuk lembutkan kek batik.

Sebab tangan pun tangkas kacau kek batik, Aina dah masukkan biskut Marie yang dipatahkan.

Pesan Nida, biskut Marie kena kecil, baru cantik masa potong.

Masukkan dalam loyang. Tekan hingga padat.

Nida as ketua chef kek batik.

Nida bawa satu plastik kek batik yang dijual di kedai BAKIT. Kek batik Nida kemas. Biskut pun rapat-rapat.

See, I told you - lawa kan kek batik Nida!

Untuk jimat ruang, Nida masukkan dalam beg plastik dan mampatkan kek batik untuk jadi cantik. Rahsia Nida: Masukkan kek batik dalam peti sejuk dan sejukkan selama 2 hari untuk kek batik terbaik. Kalau lebih 2 hari, terlampau keras. Satu hari pun boleh, tetapi yang terbaik adalah dua hari.

Contoh kek batik yang dijual di kedai BAKIT. Sekarang ni, rumah saya ada banyak kek batik. Hasil tangan Aina & Nida..kekeke